Молодіжна рада формується в Голосієво

В Голосіївському районі столиці почався процес створення Молодіжної ради, консультативно-дорадчого органу при відповідній районній державній адміністрації. Від самого початку, у процесі її формування бере активну участь Олександр Чередниченко, член Вищої Ради нашої організації, який делегований до ініціативної групи від Національного університету харчових технологій.

Так, 28 липня 2015 року відбулось чергове засідання ініціативної групи щодо скликання конференції, на якій має бути обрано перший склад МР при Голосіївській РДА з числа представників інститутів громадянського суспільства, установ та організацій, що працюють з молоддю району. Зокрема, відповідно до порядку денного, проект якого був сформований Олександром Чередниченком, на засіданні розглядались питання щодо підготовки до конференції: визначення термінів подачі документів від претендентів для участі, перелік цих документів та інші ключові питання підготовки до конференції.

Разом з тим, Олександр Чередниченко висловив певні зауваження щодо наявного правового поля діяльності ініціативної групи та майбутньої Молодіжної ради при Голосіївській РДА. Зокрема, на даний момент в Україні питання діяльності консультативно-дорадчих органів при центральних органах виконавчої влади та місцевих адміністраціях регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010г. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Ця постанова чітко тлумачить питання прийняття та затвердження положення консультативно-дорадчого органу, а саме – воно розробляється та приймається на засіданні новоствореного органу, а вже потім подана редакція затверджується керівником державного органу, при якому створено цей консультативно-дорадчий орган. Наразі, розпорядженням т.в.о голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Мельничука А.А. № 285 від 22.05.2015 «Про створення Молодіжної ради при Голосіївській районній в місті Києві державній адміністрації» вже затверджено положення цього консультативно-дорадчого органу.

Окреме занепокоєння викликає те, що відповідно до затвердженого положення про молодіжну раду, її співголовою є посадова особа районної адміністрації – начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, що суперечить не лише постанові Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010г. № 996, але й логіці формування дорадчого органу при райадміністрації, оскільки представники громадськості, які будуть працювати в Молодіжній раді при Голосіївській РДА, будуть залежними від посадовця районної влади.

Враховуючи вищевикладене, певні учасники ініціативної групи вирішили звернутись до т.в.о. голови Голосіївської РДА Андрія Мельничука з проханням скасувати вказане розпорядження. Дане питання буде піднято та розглянуто на черговому засіданні ініціативної групи, яке відбудеться сьогодні в Голосіївській райдержадміністрації.