ССМ підписав звернення ОГС України

ГО “Сучасний Світ Молоді” долучилася до українських представників третього сектору, які підписали відкрите звернення про кандидатство України у члени Європейського Союзу.

За три тижні Європейська рада розглядатиме можливість надання Україні статусу кандидата. Важливість цього кроку багато хто в країнах Європейського Союзу недооцінює: європейські політики сприймають процеси в Україні дещо спрощено, і тому – помилково. Тож є багато голосів про відтермінування, що зашкодить як Україні, так і самому ЄС.

Уже більше 200 організацій громадянського суспільства України, які працюють багато років над просуванням європейських змін, підписали відкрите звернення про українське кандидатство в ЄС, з метою окреслити важливі аргументи, яких бракує. Цей документ перекладено кількома офіційними мовами ЄС і широко поширюватиметься.

“Ми, представники українських аналітичних центрів та інших організацій громадянського суспільства, пропонуємо безпечний підхід, що враховує занепокоєння ЄС і дозволить відмовитися від ідеї надання Україні проміжних статусів на кшталт “потенційного кандидата”. 

Необхідно підкреслити, що членство України в ЄС наразі не є предметом обговорення. До нього довгий шлях. Україна має впровадити EU Acquis та реформуватися в усіх сферах, від промислового виробництва до верховенства права чи цифрової безпеки. Україна поважає процедуру і розуміє, що не стане членом ЄС без проведення глибоких реформ, які є не менш важливими, ніж вступ як такий.

Однак критерії для статусу кандидата Україна вже впевнено виконує”, — йдеться у Зверненні.

Раніше неурядові аналітичні центри в окремих зверненнях до ЄС закликали визнати Україну кандидатом, зважаючи на досягнення у виконанні Угоди про асоціацію, в антикорупції, енергетиці та в реформах загалом. І варто зауважити, що понад 90% українців підтримують рух до ЄС

Підписанти вважають, що подані у Зверненні аргументи, варто наразі широко використовувати у комунікації з європейцями – політиками та пересічними громадянами, адже для України це справді серйозне питання і його потрібно доносити до ЄС.

“Визнання статусу кандидата із встановленням амбітних вимог для подальших кроків створить потужний інструмент реформування України, дозволить уникнути зневіри політиків та суспільства, а також посилить Євросоюз і його авторитет у світі”, — зазначається у Зверненні

З повним текстом Звернення та списком ОГС-підписантів можна ознайомитись на сайті “Європейська Правда”

⇒ Долучитись підписом до Звернення 

– Звернення англійською 

– Звернення німецькою

Джерело тексту та фото: Європейський простір