Фінал національних шкільних дебатів

Протягом майже години точилася словесна битва аргументів та позицій між чотирма учасниками цьогорічного українського фіналу Jugend debattiert international на тему «Заборона діяльності екстремістських партій в Україні: «за» чи «проти»?». До речі, всі фіналісти цього року – представниці прекрасної статі, представляли міста Києва – Віталіна Ніжинська , Миколаєва – Валерія Дячук та Харкова, при чому до фіналу дійшли відразу дві харків’янки – Інна Лобазова та Поліна Черноіван.

Дебати проходили виключно німецькою мовою, а учні, які брали участь в них, приємно вразили глядачів та організаторів філігранністю мови та обізнаністю в політичних реаліях нашої країни. Особливо приємно, що дебатанти не лише наводили приклад з історії європейських країн та обмежувались загальними фразами при викладенні своєї точки зору, найголовніше – вони вдало вмонтовували в свою аргументацію особливості сучасної діяльності політичних партій України.

IMAG7585-1

Компетентне журі, до складу якого входили представники освітянської та наукової сфер, з огляду на час, який знадобився для визначення переможців, жваво дискутувало відносно остаточних результатів фіналу. У підсумку, перемогу здобули фіналістки з Миколаєва та Києва. Вони представлятимуть нашу країну на міжнародному фіналі в місті Рига вже цієї осені.

Jugend debattiert international – конкурс у країнах Центральної та Східної Європи» – це проект Goethe-Institut, фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє», Благодійного фонду Герті та Центрального відомства з питань середньої освіти за кордоном. В Україні проект підтримується Фондом Кличко. Наша організація виступила інформаційним партнером проекту молодіжних дебатів в Україні.

Jugend debattiert international – конкурс для тих, хто вивчає німецьку мову в середніх школах Центральної та Східної Європи. Проект ставить собі за мету ініціювати активні дискусії на суспільно-політичну тематику та сприяти політичній освіті. Дебати німецькою мовою покращують знання німецької мови у школярів та заохочують їх до активності на заняттях. Конкурс проводиться з 2005 року і налічує 10.000 учасників з восьми країн.