Українці мають право на безпечне довкілля

Шелоков В.

25 грудня 2015 року в прес-центрі УНІАН відбулася прес-конференція на тему захисту конституційного права на безпечне для життя та здоров’я довкілля. Експерти обговорювали питання забруднення довкілля енергогенеруючими підприємствами на прикладі Трипільської ТЕС. Серед запрошених спікерів заходу був голова ГО «Сучасний Світ Молоді» Владислав Шелоков.

Захід було організовано швейцарським фондом «Скорочення ризиків» (Risk Reduction Foundation), на ньому було представлено звіти науковців та юристів щодо діяльності зазначеного підприємства.

Згідно досліджень, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від Трипільської ТЕС складають 82,8% усіх викидів промислових підприємств Київської області. Сумарні викиди забруднюючих речовин від Трипільскої ТЕС за 2014 рік склали 76918,6 тонн.

В атмосферне повітря викидається 37 найменувань забруднюючих речовин: свинець (3,47 т/рік), хром (3,44 т/рік), діоксид азоту (11588,97 т/рік), нікель (2,58 т/рік), фтор (0,048 т/рік), сірки діоксид (44000,49 т/рік), суспендовані тверді частки – зокрема попіл, сажа, пил (20651,32 т/рік). Дані речовини при постійній інгаляційній дії негативно впливають на органи дихання, центральну нервову та серцево-судину системи.

Представники юридичних організацій повідомили про підготовку колективних цивільних позовів мешканців Київщини до підприємства задля компенсації шкоди здоров’ю та зменшення негативного впливу ТЕС на самопочуття населення та довкілля.

«Проблема забруднення довкілля – комплексна. Ми маємо з одного боку змусити всі промислові підприємства дотримуватись діючих норм на викиди та скиди забруднюючих речовин і поступово відходити від використання викопних джерел енергії на користь відновлювальних. З іншого боку – громадяни мають самі зменшувати споживання електро- та теплоенергії, використовуючи діодні елементи освітлення, проводячи утеплення домівок. Держава має сприяти таким програмам, а також ефективно впливати на підприємства-забруднювачі, дбаючи про здоров’я нації», – зазначив Владислава Шелоков.

Під час прес-конференції учасники виступили за продовження аналізу діяльності промислових підприємств всієї України та звітування перед громадськістю про його результати.

Прес-конференція УНІАН 25.12.2015