В Комітетах ВРУ обговорили благодійность

9 грудня 2015 року в Комітетах Верховної Ради України пройшов круглий стіл на тему «Законодавче врегулювання благодійної діяльності: світовий досвід та українські виклики», що був організований Комітетом з питань культури і духовності.

Участь у круглому столі взяли народні депутати – члени Комітету з питань культури і духовності, представники Міністерства культури України, благодійних фондів, громадських організацій, експерти у галузях відповідного законодавства. Серед запрошених осіб був і Голова ГО «Сучасний Світ Молоді» Владислав Шелоков.

До уваги присутніх була представлена презентація – дослідження законодавчих актів країн Європи та світу у сфері податкових пільг для благодійної діяльності.

На основі досвіду таких країн, як США, Канада, Великобританія, Австралія, Ірландія, Угорщина, Польща та інших було виділено декілька основних моделей податкових преференцій для платників податків, що жертвують кошти на культурні та освітні цілі.

«Цікаві ідеї щодо запровадження податкових пільг для меценатів та введення нових термінів у законодавство про благодійність були запропоновані законодавцями та благодійниками. Проте, потрібен єдиний відповідальний підхід до напрацювання змін, адже часто навіть ідеальний закон не може працювати через неузгодженість з іншими», – прокоментував підсумки круглого столу Владислав Шелоков.

Присутні також обговорили питання заохочення платників податків до благодійної діяльності шляхом активізації просвітницької роботи серед громадян України.

Учасники круглого столу відзначили необхідність розширення податкових пільг для благодійників та спрощення механізму благодійних пожертв для фізичних осіб і запропонували Комітету створити робочу групу із залученням фахівців з благодійного середовища для розробки необхідних законопроектів.