В КНУ сьогодні голосували студенти

Сьогодні, 23 вересня 2015 року в КНУ імені Тараса Шевченка відбувались вибори осіб, які будуть голосувати на найближчих виборах ректора одного з провідних ВНЗ України з числа студентів. Варто зазначити, що відбувались вони на восьми виборчих дільницях, а всього студенти мали обрати лише 569 «виборщиків», тобто тих, хто матиме право голосу під час колективного волевиявлення.

Хід голосування активно відслідковувався моніторинговою групою за обранням ректора КНУ імені Тараса Шевченка майже на всіх дільницях. Спостерігав за процесом і член МГ, голова ГО «Сучасний Світ Молоді» Владислав Шелоков. Зокрема, він був присутнім на території червоного корпусу, де з 9:00 до 15:00 голосували студенти юридичного факультету, а з 13:00 до 19:00 – студенти філософського, історичного факультетів та одного з коледжів при університеті.

Загалом, по червоному корпусу, голосування відбувалось в нормальному режимі, без надзвичайних ситуацій. Загальна явка студентів по юридичному факультету може складати близько 20-25% (за спостереженнями), явка студентів інших факультетів може бути навіть більшою до 30-35% (за спостереженнями на місці).

Під час перебування на території ДВК, Владислав Шелоков опитував студентів, які вже проголосували. Жоден з опитаних не скаржився на утиски чи втручання в його вибір, більше того, студенти визначалися здебільшого за принципом особистого знайомства з кандидатом та його громадської діяльності (позиції) під час навчання.

Цікавим було й те, що деякі студенти ставили відмітки вибору лише навпроти тих, кого особисто знали, навіть якщо ця кількість була набагато менше аніж відповідна квота «виборщиків» від факультету. Інші студенти, які залучаються до роботи студпарлементу та громадської діяльності в університеті, здебільшого знали кандидатів та свідомо віддавали свої голоси за найбільш, на їх думку, гідних представників факультету.

А тим часом, ЦВК підрахувала кого саме з співробітників університету, які не є науковими, науково-педагогічними і педагогічними штатними працівниками обрали їх колеги для отримання права голосу на виборах ректора.

КНУ 23.09.2015