Скоро може зв’явитись рейтинг шкіл за результатами ЗНО

В Україні можуть з’явитись рейтинги шкіл. Принаймні про таку можливість говорить директор Центру оціювання якості освіти Ігор Лікарчук за підсумками цьогорічного ЗНО. Наявність “порогового балу” дала можливість провести порівняння середніх начальних закладів за показником скільки випускників такий “поріг” подолали.

“Тому в нас виникла думка розпочати проект з умовною назвою “500 шкіл Украіни” сутність полягатиме в наступному. УЦОЯО щороку після завершення ЗНО визначатиме 500 загальноосвітніх шкіл Україні у двох номінаціях. Перша – найбільш успішні школи Украни. До цієі категоріі будуть віднесені заклади, максимальна кількість випускників яких показала результат, котрий в кілька разів разів є вищим від порогового бала з цього предмета. Друга категорія (назву іще потрібно знайти) включатиме заклади, у яких максимальна кількість випускників пороговий бал не здолала», – ділиться враженнями Ігор Лікарчук в своєму facebook.

Позицію очільника УЦОЯО повністю підтримує ГО “Сучасний Світ Молоді” оскільки це довзолить більш фахово підійти до аналізу рівня викладання предметів в різних школах. Проведення рейтингу навчальних закладів — має стати звичайною практикою для нашої країни, адже це довзолить не тільки краще визначати проблемні місця у вітчизняній середній освіті, але й виявляти кращих представників галузі. Звичайно, на початковому етапі, це буде не зовсім об’єктивний зріз показників, оскільки різні школи знаходяться в різних умовах, як матеріального, так і кадрового забезпечення. Втім, це надасть серйозний масив інформації для подальшого реагування керівників державних та місцевих органів влади задля виправлення ситуації на краще в кожному окремому випадку.

“Чудова ідея та правильний крок. Такі рейтинги мають стимулювати педагогів шкіл працювати краще, а керівникам управлінь освіти робити висновки щодо рівня викладання в окремих середніх навчальних закладах та вирішувати питання заохочення чи стягнення з керівників цих установ. Також це покаже, як в однакових умовах певні школи мають більший прогрес”, – прокоментував пропозицію голова ГО “Сучасний Світ Молоді” Владислав Шелоков.

Обговорення щодо можливостей сприяння розповсюдженню інформації про зазначений рейтинг буде ініційовано Владиславом Шелоковим на найближчому засіданні Правління Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України.

Igor Likarchuk