На підтримку актуальної петиції до президента

Громадська організація “Сучасний Світ Молоді” підтримує петицію, що ініційована головою міжнародного фонду «Скорочення ризиків» (Risk reduction Foundation, Swiss) Володимиром Костеріним щодо загрозливої екологічної і техногенної ситуації. 

Зокрема, сьогодні, 11 травня 2016 року Володимир Костерін звернувся до Президента України Петра Порошенка на сайті електронних петицій з пропозицією терміново провести засідання РНБОУ щодо загрозливої екологічної і техногенної ситуації в Київському регіоні та Україні в цілому.

Високий рівень захворюваності населення України та низька тривалість життя, порівняно з країнами ЄС, потребують ефективних державних рішень та змін соціально-економічної моделі відповідно до принципів сталого екологічно безпечного розвитку.

Термінової уваги потребує розробка та контроль за комплексом заходів у містах-мільйонниках для нейтралізації негативного антропогенного впливу на довкілля і людину. Насамперед предметом розгляду Ради Національної Безпеки і Оборони України (РНБОУ) має стати система управління екологічними ризиками в Києві та Київській області, зважаючи на особливий статус міста Києва, де сконцентрована вся інфраструктура державного управління, дипломатичні представництва, міжнародні аеропорти тощо.
Наразі Київ та прилеглі території мають високий ступінь ризиків, зважаючи на незадовільну екологічну ситуацію та велику кількість техногенно небезпечних об’єктів у межах міста.

До найбільш забруднюючих та потенційно небезпечних об’єктів, що потребують модернізації, реконструкції або ліквідації, належать: Бортницька станція аерації (Дарницький р-н); завод «Радикал» (Дарницький р-н); спецкомбінат «Радон» (Голосіївський р-н); ядерний реактор в Інституті ядерних досліджень (Голосіївський р-н); склади хлору на ВАТ «Київводоканал» (Деснянський р-н); державне підприємство «Захід» (Святошинський р-н); ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 (Голосіївський, Деснянський р-ни); завод «Енергія» (Дарницький р-н); Трипільська ТЕС (м.Українка) та інші.

Враховуючи високий рівень небезпеки, що мають ці об’єкти, Володимир Костерін пропонує скликати  спеціальне засідання РНБОУ, на якому розглянути питання скорочення екологічних ризиків у Київському регіоні та ініціювати перевірку заходів, які вживає місцева та державна влада для запобігання загроз для здоров’я жителів міста Києва і Київської області, і тим самим надати приклад для інших регіонів України.

Також в рамках засідання, Голова фонду «Скорочення ризиків» пропонує керівництву держави розглянути такі питання: відповідність систем реагування у разі виникнення надзвичайних ситуацій; оцінка величини наслідків існуючих ризиків; слабкість системи екологічного контролю; неефективність законодавства у частині санкцій за забруднення довкілля; відповідальність керівників всіх рівнів за загрози для здоров’я киян через накопичення забруднення; виконання міжнародних зобов’язань України у екологічній сфері, зокрема нової Кліматичної угоди.

Згідно даних ООН, Україна перебуває у другій сотні країн по тривалості життя, а за даними міжнародного агентства Блумберг, займає 9-те місце в антирейтингу по кількості смертей від забруднення атмосфери. Така ситуація потребує термінових дій на центральному і муніципальному рівнях, спрямованих на покращення екологічної ситуації, що є ключовим фактором для здоров’я і безпеки громадян.

Збільшення тривалості та покращення рівня якості життя громадян має стати головною місією держави.