Громадська комісія НСТУ розпочала роботу

12 серпня 2015 року в приміщенні Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення відбулось перше засідання оновленого складу Громадської комісії, яка упродовж двох тижнів оцінюватиме громадські об’єднання та асоціації на їх відповідність критеріям, визначеним у Законі України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», для участі в конференціях з формування Наглядової ради НСТУ.

Упродовж 27 липня – 10 серпня 2015 року до Національної ради подали свої документи 76 організацій.

Варто зазначити, що в зв’язку із внесенням у березні цього року змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» обрання Наглядової ради було відтерміновано. Запропоновані зміни стосувалися об’єднання в одну двох сфер діяльності громадських об’єднань – освіти і науки. Натомість додано сферу із захисту прав національних меншин. Крім того, знято обмеження щодо статусу об’єднань: брати участь у конференціях і висувати своїх кандидатів мають право не лише всеукраїнські громадські організації, як це було раніше, а всі громадські об’єднання та асоціації.

Під час попереднього етапу відбору в жовтні – листопаді 2014 року до участі в конференціях було допущено 57 громадських організацій. Усі вони подаватимуть своїх кандидатів і братимуть участь у конференціях. Тепер до них можуть додатись ще організації, які подали документи протягом 27.07.-10.08.2015.

Наступне засідання Громадської комісії має відбутись вже 21 серпня 2015 року, де представники громадських рад при центральних органах виконавчої влади, які сформували цю комісію, ухвалять рішення щодо відповідності новоподаних кандидатур критеріям, що обумовлені ЗУ «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Нагадаємо, що голова ГО «Сучасний Світ Молоді» Владислав Шелоков входить до оновленого складу Громадської комісії, як і в попередній період її роботи, коли було відібрано 57 громадських об’єднань.

Рішення про допуск громадських об’єднань та асоціацій до участі в конференціях з обрання Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідно до затвердженого календарного плану, Національна рада має ухвалити 27 серпня.

Із переліком організацій, які подали документи до Національної ради, можна ознайомитися на сайті регуляторного органу в рубриці «Суспільне мовлення» – «Перелік громадських об’єднань та асоціацій, які подали заяви на участь у конференціях для визначення Наглядової ради НСТУ».