Фундаментальні зміни в освіті

27 травня 2015 року відбулась презентація змін в освітній сфері, в рамках запропонованих законопроектів: рамкового «Про освіту» та «Про професійну освіту». Спікером події був особисто Міністр освіти і науки Сергій Квіт, а сам захід зібрав чимало експертів та урядників відповідних галузей, серед них були: Лілія Гриневич, Ігор Лікарчук, Павло Полянський та інші.

Серед запрошених членів Правління Громадської ради при МОН був і голова ГО «Сучасний Світ Молоді» Владислав Шелоков.

В рамковому законі передбачається введення принципу «освіта впродовж життя», а види освіти складаються з трьох напрямків: формальної, неформальної, інформальної (самоосвіти).

Також, за словами міністра, розроблений проект Закону України “Про освіту” передбачає здобуття учнями середньої освіти впродовж 12 років, з яких 1-5 класи – це початкова школа, 6-9 класи – базова школа, а 10-12 класи – профільна старша школа. В той же час, початкова школа буде знаходитись за місцем проживання учня, а старша школа – яка вимагає додаткової матеріально-технічної бази може викладатись і за умови розвезення учнів. Саме тому, одним з першочергових завдань є відродження програми «Шкільний автобус».

Щодо професійної освіти, то вона має відповідати економічним запитам сучасності, а невдовзі коледжі та технікуми мають зробити вибір чи будуть вони працювати в сфері управління вищим начальним закладом чи відокремляться і будуть готувати робітників за напрямками. Також міністр не виключає впровадження «голландського досвіду» – укрупнення таких начальних закладів для збільшення ефективності їх діяльності.

Щодо вищої освіти, то тут запроваджується трирівневий цикл: бакалавр, магістр, доктор філософії. При цьому залишиться звання «доктор наук», як засвідчення високого рівня наукових досліджень.

З рештою положень доповіді міністра можна ознайомитись в фото презентації.