Унікальний проект став жертвою “інформаційного вакууму”

Вранці 16 березня ми опублікували матеріал про незрозумілі дії невідомих щодо огородження скверу між вул. Сагайдачного та Гостинним двором. Як виявилось після ретельного вивчення питання, ці дії не мають жодного відношення до захоплення скверу, а справді мали на меті дати старт реконструкції фонтану, що знаходиться в сквері.

Втім, підрядники вкрай непродумано підійшли до виконання своїх робіт, а саме:

  • Встановили паркан не довкола фонтану, а довкола скверу;
  • Почали роботу в неділю після обіду;
  • Не встигли підготувати щит з паспортом об’єкту реконструкції.

Замовник припустився фатальних помилок у комунікації з громадою, попередньо не представивши проект містянам, повністю виключивши спілкування з громадськими активістами району та міста, не попередивши ЗМІ про початок робіт, не презентувавши заздалегідь майбутній громадський об’єкт.

Все це вилилось у те, що ЗМІ охарактеризували «скандалом». Похапцем організовані у понеділок громадські слухання вже були сповнені емоцій і така ситуація може призвести до згортання, насправді, цікавого проекту.

Втім, перш ніж ставити питання руба, варто розібратись, що це за проект і яка його основна мета.

Як нам стало відомо, ідея проекту народилася в Могилянці ще декілька років назад. Мерія вхопилася за цю ідею – встановити новий, тематичний водограй, форма якого близька до праць видатного філософа Григорія Сковороди. Місце обрано не просто, адже поруч знаходиться Києво-Могилянська академія, де вчився Григорій Савич, а за сотню метрів – пам’ятник самому Сковороді.

Тепер щодо змісту проекту – проект фінансується за рахунок меценатів, а не бюджету. Розробники обіцяють що поруч не буде кіосків, кафе та інших закладів на території скверу. Також немає необхідності повертати витрачені кошти, оскільки це благодійний внесок в ідейне наповнення соціальної інфраструктури міста.

Пан архітектор

Щодо архітектора точаться дискусії. Це Андрій Миргородський, який ще у 2006 подав у відставку з посади заступника головного архітектора Києва. Але після цього долучався до проектування ряду скандальних проектів. Проте, у даному випадку він теж виступив меценатом, бо хто ще готовий був розробити такі пропозиції безкоштовно? Він зробив проект на волонтерських засадах і дарує його місту. Без сумніву, проект фонтану виконано відповідно до малюнків Григорія Сковороди і його філософських думок. Але у разі публічності процесу, можливо, знайшлися б й інші архітектори-волонтери.

Вартість

Озвучувалося 8 млн гривень. В Інтернеті вже почали глузувати і щодо ідеї (певно, диванникам легше бездумно критикувати, навіть якщо у форму та зміст проекту закладені геніальні ідеї видатного українця Григорія Сковороди). Щодо вартості варто зазначити: фонтан, це не лише зовнішня візуалізація, але й внутрішній складний механізм. Так лише насосна система для цього зразка коштує близько 130 тисяч євро.

Старий фонтан

Дехто заявляє чим старий фонтан, що був реконструйований 2008 року не влаштовує киян. На думку спеціалістів, жодної історичної чи архітектурної цінності старий фонтан не має. Отже, чим і кому завадить реконструкція цього фонтану та заміна його на більш цікавий з точки зору архітектурної, історичної, туристичної та естетичної привабливості об’єкт, що безумовно стане окрасою міста та стане на туристичному маршруті Стародавнього Києва?

Вихід

Врешті-решт мають відбутись максимально публічні громадські слухання щодо такого цікавого об’єкту із залучення широкого кола експертів. На жаль, слухання, що відбулись в понеділок, як такими слуханнями не були, оскільки широке коло фахівців та авторитетних містян про них дізнались вже після проведення. У даному випадку тут ключову роль майданчика для слухань, медіатора дискусії між мерією та громадськими активістами й експертами мала б взяти на себе Могилянка.

А надалі муніципальній владі варто краще працювати з громадою, адже це загрожує не лише об’єктивним сприйняттям реальності посадовцями, але й справді цікавим проектам, про які нічого не відомо громаді.