Колективна безвідповідальність?

Нарешті ми отримали відповідь від Державної екологічної інспекції у місті Києві щодо ситуації довкола “Шулявського дубу” та утримання ГО “Київський еколого-культурний центр” пам’яток природо-заповідного фонду, що знаходяться на балансі цієї громадської організації. Відповідь вражає.

Перше, що не залишає байдужим, це періодичність перевірок об’єктів ПЗФ. Наприклад, “Шулявський дуб” в останнє перевірявся в 2012 році. Тобто, три роки тому…

Друге, за весь 2014 рік, в місті Києві було здійснено аж 33 перевірки об’єктів ПЗФ. При виявленні 9 порушень, 9 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності, а казна отримала 30722 гривні, які були стягнуті з порушників. Без сумніву, якби перевірки здійснювались частіше, то і кількість виявлених порушень також зросла, що збільшило б надходження до держави.

Також, залишається незрозумілим питання діяльності ГО “Київський еколого-культурний центр”. Якщо були неодноразово виявлені порушення в утриманні цією організацією ввірених пам’яток, чому до цих пір дефакто вони є балансоутримувачами даних об’єктів? Чому неналежне виконання громадською організацією взятих на себе зобов’язань аж ніяк не стає результатом відповідної реакції на це не лише збоку правоохоронних органів, але й небайдужих киян?