З Днем пам’яті та примирення!

Сьогодні, 8 травня Україна вперше відзначає День пам’яті та примирення. 24 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав відповідний указ.

Дата 8 травня є особливою датою тому, що саме в цей день 1945 року, в берлінському передмісті Карлсгорст о 22:43 (за центральноєвропейським часом, тобто о 23:43 за київським) генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав беззастережну капітуляцію німецького Вермахту. Варто зазначити, що це було друге підписання акту капітуляції фашистської Німеччини, оскілки перше підписання цього документу відбулось ще 7 травня, проте без присутності представників Радянського Союзу. Відповідного до першого документу, бойові дії мали закінчитись 8 травня о 23:01. Цікаво, що це тлумачення статті 4 першого документу про капітуляцію зберіглось і в другій редакції, яке не мало жодного практичного значення, оскільки зупинити бойові дії за 17 хвилин просто не можливо.

Принципова різниця між святкуванням дня закінчення найбільш кровопролитної війни в історії людства в Європейських країнах та країн колишнього Радянського Союзу і тих, що знаходились під його впливом, полягає в тому, що на час другого підписання акту капітуляції в передмісті Берліну, в Москві вже було 00:43 9 травня, це і внесло відповідне розходження в тлумаченні закінчення війни на європейському континенті. Проте, варто ще раз наголосити на тому, що на момент підписання акту капітуляції, що остаточно закінчив війну в Європі, на території України було ще 8 травня, тому відзначення цієї дати є логічним та правильним з огляду на історичні реалії.

Відеоцикл від каналу СТБ “Щоб пам’ятали”.