Громадська платформа для збереження довкілля

12 січня 2016 року в прес-центрі УНІАН відбулось засідання круглого столу на якому обговорювались питання оцінки ризиків вітчизняного паливно-енергетичного комплексу. Свої думки та пропозиції висловили представники різних експертних кіл, а модератором заходу виступив голова ГО «Сучасний Світ Молоді» Владислав Шелоков.

Експерти наголошують, що Україні необхідно розпочати розробку стратегії із заміни потужностей теплоелектростанцій, більшість яких відпрацювали свій ресурс і викидають велику кількість шкідливих речовин в атмосферу, об’єктами відновлювальної енергетики. Це знизить негативний вплив ТЕС на екологію і здоров’я людей.

За словами директора Інституту зеленої економіки, доктора економічних наук В’ячеслава Потапенка, значна кількість викидів на вітчизняних ТЕС виникає через застаріле обладнання, яке не здатне вловлювати шкідливі речовини з джерел їх виникнення.

Координатор проектів з енергоефективності Національного екологічного центру України Ганна Шумейко також погодилася з думкою про екологічну шкоду від роботи ТЕС.

«Середній вік наших вугільних станцій становить 50 років, а то й більше. В принципі, наші станції є навіть потенційно аварійними об’єктами», – сказала Шумейко, додавши, що коефіцієнт корисної дії ТЕС не перевищує 46%.

За її словами, згідно з недавніми дослідженнями фахівців, Україна посіла 9-те місце в антирейтингу країн з високою смертністю і захворюваністю через забруднене повітря.

«За результатами круглого столу було погоджено створення громадської платформи для напрацювання комплексних рішень задля зміни ситуації на краще, що будуть передані представникам влади. Крім того, ця платформа проводитиме постійний моніторинг ситуації із забруднення довкілля в різних регіонах та працюватиме з місцевими громадами задля упередження порушення їх прав», – коментує результати круглого столу Владислав Шелоков.

Громадська організація «Сучасний Світ Молоді» також долучилася до цієї громадської ініціативи.

Круглий стіл щодо екологічних ризиків 12.01.2016

Більше інформації та запис круглого столу за посиланням.